Lakering – klar eller hvid lak!

Hvid lak, mat lak eller blank lak

ab-gulvservice.dk lak mat hvid hvidpigmenteret lakeringNår et trægulv afslibes bliver det meget lyst undtagen hvis det er en mørk træsort. Ved en lakering bibeholdes den naturligt farve og afhængig af glansen i lakken opnås alt fra en mat overflade til den helt blanke. Før i tiden blev et lakeret meget gult med tiden, men de nye laktyper som bruges idag er meget resistente over for lys og især sollys så gule gulve undgås. De moderne vandbaserede laktyper bibeholder det naturlige udseende og derfor er det muligt at bevare en flot finish i længere tid.

Fordele ved lak

I forhold til andre former for gulvbehandling er lak smudsafvisende samt let at rengøre og vedligeholde. Ulemberne er at ridser og hakker i lakoverfladen ikke kan fjenes som ved oliebehandlede eller sæbebehandlede gulve.

Hvilken lak kan anbefales?

Der findes blanke eller blanke lakker og der findes transparente eller hvidpigmenterede. Er du til de helt lyse gulve kan du med fordel vælge en hvidpigmenteret lak på vandbasis. Men der findes også laktyper  hvor opløsningsmidlet er sprit eller terpentin, men disse laktyper er sundshedskadelige og kræftfremkaldende og tilrådes ikke i almindelige boliger. Desuden bliver disse laktyper gule med tiden. Den vandbaseret lak kan fås som ‘2-komponent’ hvor der er tilsat en hærder, hvilket giver en meget slidstærk overflade. Denne 2-komponent lak kan med fordel bruges i entreer, køkken, trappeopgange og andre steder med ekstraordinært slid.

Hvor mange lag lak skal gulvet have?

Normalt lakeret et trægulv som minimum 2 gange, hvilket er det normale. Men jo flere lag lak der påføres jo mere slidstærk en overflade opnås, og derfor anbefaler vi 3 lag lak, hvilket er særdeles slidstærkt. Især bløde træsorter som gran og fyr tilrådes 3 lag lak.

Tørre- og hærdetid

Et nylakeret trægulv tørrer på en til fire timer, afhængig af antal laklag.  Vandbaserede laktyper tørrer forholdsvis hurtigt og er klar til lakering efter kort tid. Den maksimale hårdhed opnås efter 72 timer.

Rengøring og vedligeholdelse

Et lakeret trægulv støvsuges og vaskes med en hårdt opvredet moppe eller gulvklud. Brug en ph-neutral eller mild sæbe uden sulfo. Vedligeholdelse kan foretages med en specialpolish som forøger lakkens levetid betydeligt.

Vi er specialiter i lak og lakerede trægulv, så kontakt os gerne for en uforpligtende snak om netop dit trægulv. Vi tager telefonen alle dage, også aften og weekend.